Startsida

Startsida

Z3-valparna 4 månader

Välkommna till HassemansPosted by Hasse Sun, July 07, 2019 15:39:51

Zazza 4 månader - en svår ålder... Läs och begrunda


Till valpköpare i Z3-kullen som kan känna viss tvivel på sina valpar just nu.

Nu inträffar det som är känt som 4 månaders-rädslan. Valparna som varit helt frimodiga börjar nu reagera med viss försiktighet på diverse inbillade eller verkliga faror. Men…, ha tröst, för det går över och valpen återgår sannolikt till den mentalitet som de visat tidigare om du inte påverkar utvecklingen negativt.

Nu inträffar också snart tandbytet. Från valpens mjölktänder till den vuxna hundens färdiga tänder. En besvärlig period då de oftast blir dåliga i magen, samt är känsliga för kamplekar med trasor och bollar. Undvik därför dragkamp under denna period. Inte så att en rejäl valp påverkas nämnvärt negativt i grunden, men obehag kan ändå få en del bestående men.

De valpar som haft lite ”lurvig” valppäls får nu också sin riktiga schäferpäls. De kan med andra ord äntligen börja resa ragg, vilket de av någon anledning verkar tycka vara jävligt skönt. Så bäste valpköpare: Om din valp av någon anledning reser ragg mot något okänt eller obekant så uppmuntra det. Morrar den också eller skäller så säg bara i största allmänhet att den är duktig, utan att göra någon större sak av det.

Mycket är avhängt att valpen får erkännande för att den nu börjar ”vakta” sin flock och sitt revir mot diverse mystiska omständigheter i omgivningen. En schäfer skall vara observant och varna för faror! Gör den inte det så är det ingen riktig schäfer, eller så har du misslyckats med att prägla din valp under uppväxten. Den ska alltså kunna visa aggressivitet mot främmande, men aldrig mot dig eller övriga i familjen.

Lycka till och följ dessa råd för din valp bästa. Den skall bli din följeslagare i många år framöver och är därför värd all din uppskattning.


Zorro ser ju ut som en minivalp i förhållande till långe husse Micke.

Fy fan vad hästar är stora. Men, är jag själv sjyst så är nog dom sjysta

Här är hönorna, För ett tag sedan var de större än mig men inte nu längre