Hasses små funderingar

Hasses små funderingar

Röntgen, på gott och ont...

Hasses små funderingarPosted by Hasse Sun, July 10, 2011 16:39:43


Ovan hund avläst av SKK med grad D p.g.a. Norbergs vinkel, men lederna är felfria

OBS! De hundnamn som förekommer i nedanstående text är hämtade från officiella faktauppgifter på SKK:s data. Avsikten är naturligtvis inte att misskreditera någon hund eller kennel, utan endast belysa den problematik som är förenad med nedärvning.

Är det då problem eller är det inte?

HD-avläsningen för vår U3-kull börjar droppa in med blandat resultat. Vi i Sverige (och Norge) har, till skillnad från Danmark, Tyskland och Holland, utvecklat en fullständig hysteri runt avläsning av HD. Medan man i kontinentalländerna är mer intresserade av schäfer med anlag och drifter för skydds och bruksarbete, så tenderar vi svenskar att fokusera så djupt på HD-statistik att vi inom en snar framtid har slagit ut hela vårt bestånd av lämpliga skyddshundar.

Dags alltså att tänka till, för frågan är väl vad som är bäst? En schäfer som du kan tävla skydds med i tio år trots HD och som dessutom kan tjänstgöra som väktarhund eller polishund till pensionsålder utan problem. Eller…., så kan du få ha det tvivelaktiga nöjet att bli ägare till en HD-fri men driftsvag soffpotatis som är oduglig till allt annat än dörrmatta. Jag har här några exempel på kanonbra hundar som haft grava neddrag vid HD-avläsning, men visat resultat i toppklass. Jag säger bara…..

...Ockels Yoko med förare Eva Wihlen. Yoko segrade vid SM i skydds 3 (TRE) gånger i följd åren 72-73-74. Yoko deltog även -75 och -76 med då i spårhundsgruppen. En näst intill otrolig prestation! Nu var inte Yoko vilken hund som helst, utan kom ur en kull med verkliga kanonhundar mentalt. Yoko själv hade 3:a på höfterna vilket alltså motsvarar dagens grad E. Även hennes syskon i samma kull Yva, Yrja och Yamba hade 3:or på höfterna. Vad jag kan förstå så hade ingen av dessa några problem. Utan jämförelse meritmässigt så tar jag ett exempel till i nutid…

…Hassemans Hota, Henka Strömbäcks väktarhund, har grad E på höfterna. Hota är född i slutet på 1999 och är alltså i dagsläget 11,5 år. Hota är så pigg att hon trots åldern fått förlängd dispens som väktarhund. Hon har under alla år blivit körd i skydds och drag. Mängden tjuvar hon medverkat till att gripa brukar Henka stolt redovisa... Och, tillägger han…, Hota klarar än i dag att hoppa över ett enmetershinder.

Exemplen kan göras många. En anledning till att avläsningen av HD ibland blir som den blir är mätningen av grader på en skala, den så kallade Norbergsvinkeln. Denna vinkel behöver inte betyda ett skvatt för höftens funktion. En annan orsak som man troligen kan hänföra till genetiska, är att kombinationen föräldradjur inte går så bra ihop. Vi själva hade i våra sex kullar efter Arry vom Schloss Zweibryggen flytet att få genomgående mycket hög procent fritt, medan flera andra uppfödare i både Sverige och Finland som använde Arry till sina tikar fick katastrofalt mycket HD-fel. Men, utan Arrys medverkan i vår egen avel hade suveräna skyddshundar och mycket säkra nedärvare av bra HD som Hassemans Axxe och hans fantastiska son Atenagårdens Tabo inte kommit till världen.

En aktuell avelshane i nutid som jag är stor beundrare av är Kurants Nemo. Nemo är en mycket högt korad schäfer som kommer ur en 100% felfri kull. Nemo lämnade i sin första kull 9 avkommor och där 6 stycken hade ledfel. Sedan följde en helt felfri kull, medan nästa kull igen hade 9 avkommor och där hade 7 stycken ledfel. Nemo har i dagsläget 16 kullar och totalt 99 avkommor med olika tikar och där resultaten är blandade.

Det som började med ganska besvärande stor procent ledfel för Nemo har nu dess bättre planat ut på senare kullar. Samtliga i Nemos stamtavla, liksom alla hans parade tikar har själva varit helt fria, men detta har alltså inte alltid hjälpt. Det stärker mig i min uppfattning att det inte är den ena eller andra föräldern som är orsaken till HD-fel, utan kombinationen mellan föräldradjuren som av någon anledning inte stämmer ihop.

Tyvärr är sådana här genetiska omständigheter mycket svåra att förutse. Forskare och genetiker verkar nu för att inte bara föräldradjuren utan också hela syskongrupper, samt även avkommorna efter dessa skall undersökas för att få fram ett så kallat Indexvärde. Jag är inte övertygad om att detta index kommer att hjälpa. Uppfödarna har faktiskt avlat på fria hundar i alla led i över 50 år utan att HD-statistiken blivit mer än marginellt bättre under enstaka år, för att sedan rasa tillbaka igen. Jag skall ge ett exempel på att index inte riktigt går att lita på.

Forna svenska mästaren i skydds Dittegårdens Mieto hade nio kullar med totalt 52 valpar. HD resultaten blev minst sagt bedrövliga och i vissa kullar rena katastrofen. Om jag inte minns fel så var endast en kull helt HD-fri. Mietos kullsyster Dittegårdens Mirja, som med dagens indexsnack för ögonen, över huvud taget inte skulle få gå i avel, fick däremot fria avkommor, bland annat Svenske mästaren i skydds -92 och -94 Dittegårdens Oskov. Även Oskovs egna valpar fick mycket bra HD-statistik, trots det nära släktskap med morbror Mieto. Det fina i kråksången var också att Oskovs avkommor, och i sin tur även deras avkommor, fick mycket bra HD-statistik. Dessutom blev dessa avkommor genomgående mycket bra mentalt. Betänk alltså att med ledning av indexreglering så hade troligen varken Oskov eller alla hans dugliga avkommor kommit till världen.

En sak till: Har du tänkt på att med dagens krav på fritt även på ED (armbågar) så hade den enastående och numera legendförklarade skyddshunden Wulcanos Garonnes alla framgångsrika avkommor inte heller sett dagen ljus. Garonne hade nämligen armbågsfel, vilket idag naturligtvis hade uteslutet honom för avel. Vår egen bästa kull mentalt, ledmässigt och tjänstemässigt (Q1-kullen) hade med dagens krav inte heller blivit till eftersom mamman Hassemans Henna hade HD 1. Som följd hade mängder av suveräna tjänstehundar efter tikarna Hassemans Qul och Qia inte heller kunnat medverka som dugliga polis, väktare och räddningshundar.

Så bästa statistiknördar!! Tänk till innan vi slår ut hela vår genbank av bra schäfer till bruks och tjänst. Ledproblematiken är ju trots allt bara en liten del. Det är mycket värre med en HD/ED-fri schäfer som saknar viktiga komponenter i huvudet och därmed oförmåga att arbeta. Då kan du lika gärna sätta upp en plansch på väggen. Den slipper du i alla fall att rasta…..

Visste du förresten att den schäfer som var så kraftfull att den stal publikens hjärtan under SM:et i skydds 2010 har HD=C och ED=1. Hunden heter Drackir Baccos S51084/2005 och förare är den legendomsusade tävlingsföraren Kenneth Ståhl. Jag har i något sammanhang målat upp min gamle tävlingskonkurrent Kenneth som den främste schäferkillen genom tiderna. Med sina otroliga meriter i bruks har han under årens lopp tillägnat sig det goda omdömet att han inte bryr sig med små bagateller. Vad betyder ett sketet HD eller ED-fel? En bra hund är en bra hund!